Skip to content
< Tillbaka

Vattenfall, Agil eller Hybrid?

Vattenfall, Agil eller Hybrid? Detta är den första frågan som du bör svara på innan du kör igång ditt projekt i full fart. 

Vattenfall

Vattenfall är det traditionella tillvägagångssättet för projektledning med en fördefinierad omfattning (scope) och kravspecifikation (requirement) avseende projektet. Vattenfall-metodens bästa del är den förplanerade processen, som gör det möjligt för organisationer att enkelt planera och allokera resurser. Vattenfall lämnar dock inget utrymme för förändringar av krav när projektet väl är igång. Metoden är ett rimligt tillvägagångssätt om du har ett projekt utan kontinuerligt behov av anpassning eller med mycket tydliga krav, något som i praktiken är ovanligt i dagens mjukvaruprojekt.

Agil

Det agila sättet att arbeta handlar om flexibilitet. Metoden bygger på att projektet delas upp i olika iterationer eller sprints. Ändringar kan göras under hela projektet för att fortsätta att förbättra produkten efter den första lanseringen. Ett framgångsrikt agilt projekt kräver dock ett högfungerande projektteam som omfamnar förändringarna och som också är mycket dedikerade till projektet samt en ledningsorganisation som förstår att det kan bli förändringar i prioriteringar och leveranser, och det kommer inte att finnas exakta tidslinjer eller go-live datum. Ett flytande förhållningssätt som syftar till att möta kundernas behov och där uppgifter med störst värde för leveransen kommer att gå först. 

Agil-vattenfalls-hybrid

Hybridmetoden kombinerar strukturen från vattenfall och anpassningsförmågan från agila implementeringar. Om projektet har en fast budget och ett fixt leveransdatum men skulle dra nytta av den agila metodens styrkor gällande design, analys och planering, så kan det vara ett alternativ värt att överväga. Du måste dock vara försiktig med att införa en hybridmetodik – det resulterar ofta i att man arbetar agilt bara på pappret men kör vattenfalls-metoden i praktiken. 

Valet är inte lätt. Du måste ta alla aspekter i beaktande och väga för- och nackdelar mot varandra för att avgöra vilken metod som passar dina krav på bästa sätt: omfattning, tidsplan, budget, kvalitet, resurser, intressenter, organisationsförändringar och så vidare. 

Vi på Langia har lång erfarenhet av organisatorisk transformation för framgångsrika IT-projekt. Vi kan hjälpa dig att uppnå en smidig implementering och samtidigt hålla din dagliga verksamhet igång utan störningar. Vi erbjuder specialiserade experter som kan hjälpa dig att snabbt och smidigt reagera på förändrade konsumentvanor och förbättra omnikanalkundupplevelsen, allt för att förbli konkurrenskraftig. Kontakta oss för att få reda på mer!

 

 

Läs Vidare

De tre bästa sätten att få kontakt med kunder 2023
januari 24, 2023
Konsumenter förväntar sig idag mer än bara en produkt eller tjänst – de förväntar sig också en...
De tre största utmaningarna B2B-företag står inför idag – Lös dessa och bli framgångsrik
november 29, 2021
E-handeln utvecklas ständigt och det kan vara svårt att hänga med i det höga tempot. För att bli...
Möt dina kunder på deras egna villkor
mars 31, 2021
Visste du att SAP Commerce Cloud erbjuder en kontextdriven service som ger dig möjligheten att ge...