Skip to content
< Tillbaka

5 trender som förväntas forma e-handeln 2023

Även om kunder återvänder till fysiska butiker kvarstår deras e-handelsvanor. Experter förutspår att den globala detaljhandeln för e-handel kommer att skjuta i höjden från cirka 5 biljoner dollar till drygt 8 biljoner dollar år 2026. För att dra nytta av denna tillväxt måste onlinesäljare ta fasta på många av de trender som tog fart under pandemin men samtidigt hålla ett öga på förändringar i konsumenternas preferenser. Här är 5 trender som kommer att forma e-handeln 2023: 

Nr.1 Omnikanal 

2023 är det hög tid att optimera shoppingupplevelsen i omnikanal. Nästan 75% av dagens köpare använder flera kanaler före ett köp, och 73% av e-handelskonsumenterna använder olika kanaler under sin kundresa. Det blir därför allt viktigare att eliminera friktionen mellan kanaler, säkerställa att butikslager återspeglas i realtid online, och investera i AR och andra framväxande teknologier för att skapa en mer naturlig shoppingupplevelse online. 

 

Nr.2 Mobil handel 

Mobila enheter genererar 71% av detaljhandelstrafiken och står för 61% av beställningarna på nätet. Att handla via en mobil är inte längre ett undantag – det är en förväntning. Onlineförsäljare som vill förbli “on-top” måste anamma denna mobila mentalitet. Det innebär att lösningar måste designas enligt principen mobil-först (det duger inte att bara krympa din skrivbordsupplevelse till en mindre skärm). Det innebär också att man måste erbjuda mobilvänliga betalningsalternativ och göra mobilkassan så enkel som möjligt. 

 

Nr.3 Social handel 

Konsumenter förlitar sig oerhört mycket på sina sociala flöden när det gäller shopping, inköpsförslag och enkel e-handelsförsäljning. Social handel är avgörande för att varumärken ska nå sin målgrupp och förväntas stå för 20% av den globala försäljningen online. Oavsett om du bestämmer dig för att sälja direkt via sociala medier eller inte, hoppa inte över dessa kanaler i din e-handelsstrategi. 

 

Nr.4 Kundtjänst

Eftersom kundtjänst ofta är köparens enda kontaktpunkt med ett onlineföretag, måste varumärken göra det till en prioritet. Chatbot-tekniken går snabbt framåt, och många experter förutspår att denna teknik snart kommer att spela en ännu större roll i onlineshoppingupplevelsen med produktrekommendationer och mer personlig service. E-handeln sover aldrig, så se till att din kundtjänst är tillgänglig 24/7. 

Nr.5 Inflationsfrågan 

Inflationens inverkan på konsumtionen kommer sannolikt att fortsätta under 2023. Budgetarna är snäva och shoppare är uppmärksamma på sina inköp. Dina två bästa verktyg för att lindra deras oro? Flexibla returer och budgetvänliga alternativ. Ja, returer kan bli kostsamma, men shoppare kommer att returnera produkter oavsett om du gör det enkelt eller inte. En strikt eller komplicerad process kommer inte att hindra kunder från att returnera sina produkter, däremot kommer det hindra dem från att återvända till dig. Ett annat sätt att hålla slutresultatet stabilt under finansiell osäkerhet är att erbjuda budgetmedvetna alternativ. Grundprenumerationspaket tillåter kunder att fortsätta engagera sig när de annars kanske har slutat helt. Det bygger också upp goodwill som kommer att bygga långsiktig lojalitet. 

På Langia har vi lång erfarenhet av att skapa en personlig omnikanalupplevelse för slutkunden med hjälp av SAP Commerce. Vi erbjuder specialister som hjälper er att förbli agila, svara effektivt på förändrade konsumentbeteenden och förbättra kundupplevelsen i alla era digitala kanaler. Våra ledande SAP Commerce-experter, många med en bakgrund hos SAP eller Hybris självt, säkerställer högsta kvalitet i leveransen samtidigt som de tar med sig intressanta tidigare erfarenheter från internationella kunder och projekt. Kontakta oss idag för mer information!

Läs Vidare

Strategier för att få detaljhandeln att blomstra i en ständigt föränderlig miljö
maj 30, 2023
Detaljhandeln har på senare tid fått sin beskärda del av utmaningar. Stora aktörer som försätts i...
Vattenfall, Agil eller Hybrid?
oktober 11, 2022
Vattenfall, Agil eller Hybrid? Detta är den första frågan som du bör svara på innan du kör igång...
AI:s påverkan på e-handel och detaljhandel: de 4 största utmaningarna
september 5, 2023
Både detaljhandel och e-handel håller på att omvandlas av AI: tekniken har potential att...